Tuesday, November 25, 2008

Information

Boer Goat - Wikipedia

The Boer goat was developed in South Africa in the early 1900s for meat production. Their name is derived from the Dutch word "Boer" meaning farmer. The Boer goat was probably bred from the indigenous goats of the Namaqua Bushmen and the Fooku tribes, with some crossing of Indian and European bloodlines being possible. They were selected for meat rather than milk production; due to selective breeding and improvement, the Boer goat has a fast growth rate and excellent carcass qualities, making it one of the most popular breeds of meat goat in the world. Boer goats have a high resistance to disease and adapt well to hot, dry semi-deserts. U.S. production is centered in west-central Texas, particularly in and around San Angelo. The original US breeding stock came from herds located in New Zealand. Only later were they imported directly from South Africa.

Boer goats commonly have white bodies and distinctive brown heads. Like the Nubian goat, they possess long, pendulous ears. They are noted for being docile, fast growth, and having high fertility rates. Does are reported to have superior mothering skills as compared to other goats. Mature Boer bucks weigh between 110-135 kg (240-300 lb), and mature does between 90-100 kg(200-220 lb).

Penternakan dan ladang (pelbagai)

  • Kambing dan beberapa baka biri-biri adalah browser and selective feeders (sifat yang amat sesuai untuk jenis, morfologi dan taburan tumbuhan di dalam ladang/estet)
  • Kambing agak kuat semula jadi – kaki dan gaya berjalan yang sesuai untuk topografi dan sekitaran ladang.
  • Kambing amat sesuai dengan makanan potong angkut (drp foraj dalam ladang)

Pasaran daging kambing dan biri-biri

  • Pengambilan perkapita : 790 gm – semenanjung Malaysia/220 gm – Serawak
  • Daging beku : 14,264 (RM 244.8 million)
  • Kambing baka : Betina RM 600 – 180/Jantan RM 800 – 2500
  • Sembelih : Jantan RM 550 (purata)

Sumber yang diperlukan

  • Tanah pertanian yang sesuai
  • Pembekalan sumber ternakan
  • Sumber makanan
  • Kewangan
  • Infrastruktur dan reka bentuk
  • Pengetahuan dan skill
  • Tenaga kerja
  • Pemasaran

Analisis SWAT

  • Strength
    • Kaya sumber-sumber makanan
    • Permintaan berterusan
    • Kawal rumpai dan foraj liar,kayakan tanah (jimat kos)
    • Tingkat pendapatan
  • Weakneses
    • Sumber ternakan permulaan
    • Kesihatan/penyakit
    • Kurang pengetahuan dan skill
  • Opprtunities
    • Peluang spin-offs
    • Insentif daripada kerajaan untuk bisnes pertanian ternakan
    • Eksport kambing
    • Ternakan kambing organ

    Threats

    • Saingan tempatan/import
    • Penyakit
    • Larangan pengimportan ternakan atau eksport

Kepentingan GAHP

Amalan Penternakan Baik

Good animal husbandry practices (GAHP)

Juga dalam Amalan Pertanian Baik

Kepentingan GAHP

  • Kebajikan ternakan
  • Produk yang bernilai tinggi dan selamat digunakan
  • Pengurusan persekitaran
  • Memudahkan pengurusan
  • Keselamatan pengeluar dan operator ladang
  • Konsumer (pemasaran tempatan dan antarabangsa)
  • Mendapat pensijilan kualiti

Kepentingan GAHP

Amalan Wajib

  • Status kesihatan
    • Tidak stress
    • Jarana sakit
    • Mudah baik
    • Harga pasaran
    • Boleh/tidak sembelih
  • Produktiviti tinggi
  • Cepat matang
  • Tinggi berat badan cerai susu
  • Jangka hayat produktif panjang
  • Produktiviti ibu
  • Tinggi pengeluaran susu
  • Tempoh laktasi panjang
  • Anak cepat membesar
  • Ibu cepat dibiak semula
  • Kelahiran kembar

Kesan Kebajikan Baik

  • Ternakan sentiasa sihat dan kelihatan sihat
  • Produktiviti ternakan individu tinggi
  • Produktiviti ladang kekal tinggi
  • Bigger margin

MAKANAN
Kepentingan pemakanan baik

  • Satu syarat dalam amalan penternakan baik
  • Ternakan berupaya menunjukkan prestasi (genetik) sebenarnya
  • Status pemakanan baik sebagai menghindari kejadian dan jangkitan penyakit-imuniti baik
  • Makanan : 60-70% kos penjagaan

Jenis makanan

  • Foraj kering / segar (serat) – rumput, daun, jerami
  • Konsentrasi – pelet / bukan pelet contoh : PKC, dedak soyabean waste

Sumber makanan

  • Komersial (pelet)
  • Tumbuhan (pokok dan pastura) ditanam
  • Tumbuhan liar yang disabit

Pemakanan
Palet

  • Berbagai kualiti, bentuk dan tidak tentu kandungan sebenarnya
  • Pelet berkulat
  • Pelet mungkin mahal : 30-60 sen/kg
  • Ada pelet yang rendah nilai pencernaan
  • Paras penggunaan – kos & penyakit
  • Pengkhususan rangsum kambing dan ternakan lain
  • Perbezaan keperluan mengikut umur, fungsi, dan spesis contoh : lembu, kambing dan biri-biri

Foraj

  • Tahap kematangan – nilai pemakanan (protein dan kadar pencernaan)
  • Tumbuhan – ubi kayu (pokok dan pastura)
  • Harus mengenali bahan makanan dari aspek keracunan contoh : ubi kayu
  • Foraj liar terutama di tepi jalanraya – racun rumpai dll.

Ruminan memakan foraj

  • Tanam foraj – sumber serat dan protein
  • Napier – banyak jenis
  • Gliricidia – protein
  • Petai belalang (Leucaena) – protein
  • Paras pemberian – 10-20%

UMUM : jumlah paras pengambilan :
8-10% drpd berat badan

Makanan Tambahan

  • Mengikut keperluan ternakan - anak muda, ibu muda, bunting – muda, bunting –ibu matang, jantan di musim pembiakan
  • Mineral (jika perlu)
  • Foraj bernilai tinggi – styloenthus dll.

KESIHATAN

Kepentingan kesihatan baik

  • Penyakit menyebabkan

Kematian
Penurunan produktiviti

    • keluaran susu
    • peningkatan berat badan
    • kemandulan
    • mengambil masa untuk pulih
  • Akibatnya

Kerugian (jualan,ubatan dll)
Mungkin berjangkit pada manusia

Punca-punca penyakit

  • Bakteria / kulat
  • Virus - susah dikawal
  • Parasit (luar dan dalam) – sangat biasa
  • Pemakanan – keracunan
  • Trauma – tanduk, paku, pagar, struktur yang tajam, lantai berlubang, palong makanan

Tanda-tanda umum sakit

  • Kemurungan
  • Lemah dan lembap
  • Tiada ruminasi
  • Kurang atau tidak makan
  • Duduk
  • Mengasingkan diri

Penyakit anak kambing

  • Kecacatan pada kelahiran
  • Dalam tempoh 48 jam pertama:

Bad mother – kurang susu/ ibu tidak menyusu
Jankitan tali pusat – iodin

  • Dalam tempoh 2-7 hari :

Dibiarkan oleh ibu / ibu tidak dapat menyusu

  • Dalam tempoh 1-4 minggu :

Cirit – birit
Masalah cacing & coccidiosis
Susu gantian tidak sesuai/bersih
Persekitaran kotor

Cirit – birit

  • Najis tidak berbentuk pelet dan berair
  • Kotor dibahagian pangkal ekor / belakang
  • Murung dan kurang selera makan
  • Lemah umum

Punca

  • Cacing/parasit
  • Pemakanan yang salah

Kembung

  • Kurang selera makan
  • Perut (kiri) membesar dan tegang
  • Pernafasan cetek dan cepat
  • Kerap menjerit

Punca

  • Rumput muda dan banyak konsentrat

Cara atasi

  • Sesuaikan makanan baru
  • Kurangkan konsentrat / palet
  • Tingkatkan makanan serat

Penyakit berjangkit

  • Penyakit kuku dan mulut (FMD)
  • Brucella Mellitensis
  • Caseous Lympadenitis (CLA)
  • Meliodosis

Penyakit kuku dan mulut
Tanda – tanda:

  • Kudis pada mulut dan kaki
  • Kurang selera makan / mulut berbuih
  • Tanda-tanda tidak sihat (umum)

Pencegahan

  • Sumber kambing dari kumpulan yang bersih dan tiada penyakit (ujian)
  • Biosekuriti yang baik – larangan lawatan,dll.
  • Hubungi JPH segera.

CLA (Caseous lympadentis) Meliodosis

  • Dua penyakit yang berlainan tetapi punyai tanda- tanda yang hampir sama
  • Terdapat bintal / ketulan dibawah kulit
  • Biasa pada badan atau dagu / tengkok
  • Biasanya kambing tidak tunjuk tanda sakit.
  • Kepentingan penyakit

Penyakit kulit

  • Kesihatan kulit – kering, kurang / gugur bulu
  • Kambing menggesel badan pada kandang
  • Kambing biasanya kurus dan kurang selera makan-kes serius
  • Punca : parasit (kutu dan hama) dan status pemakanan lemah

Cacing
Tanda-tanda

  • Anak paling mudah dijangkiti
  • Cirit-birit
  • Kambing kurus dan lemah/pucat
  • Kurang selera makan

Pox / Puru

  • Anak paling mudah dijangkiti
  • Virus dan timbul imunit
  • Tiada ubat & hanya halang infeksi (bakteria)

Tanda-tanda

  • Lesi dan mulut – bawah lidah, gusi, hujung mulut, hidung
  • Kurang makan
  • Demam

Cara pencegahan penyakit

  • Kawasan penternakan bersih dan kemas
  • Tiada ternakan dari luar masuk ke kawasan
  • Pemakanan yang baik
  • Kawalan pergerakan pekerja / pelawat
  • Amalkan preventive medicine
  • Beli ternakan yang suhat
  • NASIHAT PROFESIONAL

PEMBANGUNAN LADANG

Menentukan......(PRINSIP UTAMA)

Jenis penternakan / perniagaan

  • Pembiakan
  • Fidlot
  • Pembiakan & fidlot
  • Jual-beli (trading)

Sistem penternakan (Intensif & ekstensif)

Mengenali........(Prinsip ke-2)

Kawasan yang sesuai dari aspek :

  • Logistik-pengangkutan & pergerakan
  • Lokasi pasaran
  • Keselamatan ternakan & perniagaan
  • Kesan kepada kawasan penginapan
  • Biosekuriti

Mengenali.....(Prinsip ke-3)

  • Kedudukan bangunan atau kandang dari aspek :

    • matahari turun naik
    • pergerakan angin

Mengenalpasti....(Prinsip ke-4)

Kawasan ladang termasuk plot foraj/pastura :

  • Tidak kerap banjir
  • Tidak menakung air

Kesan penakungan air :

  • Parasit-cacing hati
  • Pastura/foraj tidak subur atau mati
  • Anak kambing mati lemas

Bahan pembinaan (Prinsip ke-5)

  • Jenis perumahan/kandang
  • Bumbung-zink, asbestos
  • Lantai-kayu, pasir, tanah, wire mesh
  • Dinding-kayu, wire, batang paip
  • Biosekuriti-kesan bahan kayu terutama dinding tidak berketam dalam pengawalan parasit kulit

Prinsip ke-6
Peredaran udara

  • Udara panas naik ke atas
  • Di pengaruhi ketinggian bumbung
  • Ketinggian lantai dari tanah

Sumber haba (panas)

  • Dari badan ternakan
  • Dari iklim
  • Dari najis (sekiranya berlantai simen di bawah kandang yang rendah)

No comments:

Post a Comment